Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο αποχαιρετισμός, ακόμη κι ενός προγράμματος, έχει δόση συγκίνησης και μελαγχολίας...
Ωστόσο, όταν κάτι τελειώνει, αυτό που μένει πάντα είναι οι γλυκιές αναμνήσεις.

Ευχαριστούμε πολύ, παιδιά, για όσες μας χαρίσατε!!


Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ


  Παρασκευή 22 Απριλίου 2016,  η ομάδα της Φιλαναγνωσίας έκλεισε τον κύκλο των δράσεών της με ένα αφιέρωμα στη θάλασσα,  το βασικό στοιχείο της νησιωτικής ζωής. Η τελευταία μας δραστηριότητα ήταν η επίσκεψη στον Φάρο, στο ακρωτήριο Κόρακας στη Νάουσα.
Την
  Παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι θα υπήρχε αρκετή πεζοπορία στα δύσβατα μονοπάτια, τα μέλη της Φιλαναγνωσίας δεν πτοήθηκαν. Με  πούλμαν και υπό τους ήχους θαλασσινών τραγουδιών, που με μεράκι επιμελήθηκε η κυρία Κοσμά, μεταφερθήκαμε στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Δέτη. εκεί,  παρά τις υποχρεώσεις του, μας περίμενε ο κύριος Θεόφιλος Βοσινάκης, Διευθυντής του Λυκείου Νάουσας. Ο κύριος Βοσσινάκης μας ξενάγησε στον χώρο του Πάρκου, μας ενημέρωσε για τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί και μας οδήγησε από τα μονοπάτια του Πάρκου προς και από τον Φάρο από διαφορετική κάθε φορά διαδρομή. Με παραστατικό τρόπο μας παρουσίασε τον γεωλογικό πλούτο και τη χλωρίδα της περιοχής.
   Μετά από άδεια που μας είχε δοθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, ο αξιωματικός και υπεύθυνος για τους Φάρους, Αντώνης Μπαρμπαρής,  μας ξενάγησε στο κτήριο του Φάρου και μας μίλησε για την ιστορία του. Το βλέμμα μας, από τον εξωτερικό χώρο, αγκάλιασε όλον τον ορίζοντα με τα νησιά .
  Φυσικά ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί με άλλο τρόπο παρά μόνο με τη λογοτεχνία. Καθισμένοι στα βράχια, στους πρόποδες του Φάρου, διαβάσαμε το διήγημα «Οι γλάροι» του Ηλία Βενέζη και απολαύσαμε πολλά θαλασσινά ποιήματα  με τη συνοδεία του ήχου των κυμάτων και του ανέμου: τα «Θαλασσινά τραγούδια» του Γεώργιου Δροσίνη, «Το ευλογημένο καράβι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το δημοτικό τραγούδι «Του Κυρ-Βοριά» και άλλα. Φωτογραφίσαμε τα υπέροχα τοπία και επιστρέψαμε με τη γλυκιά μελαγχολία που αφήνει στις ψυχές των συμμετεχόντων το τέλος τέτοιων προγραμμάτων....
   Ευχαριστούμε πολύ τους κυρίους Θεόφιλο Βοσσινάκη και Αντώνη Μπαρμπαρή για την ευγενική συμμετοχή τους στην τελευταία μας αυτή δραστηριότητα.

  Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των μαθητών μας που μας εμπιστεύτηκαν σε όλες τις δραστηριότητες και  κυρίως τους μαθητές μας για τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον που έδειξαν  σε όλο το σχολικό έτος, διαθέτοντας αρκετό από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους. Το πρόγραμμα "Φιλαναγνωσία,  δημιουργικότητα και δράση" μας έκανε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς πιο πλούσιους σε εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα.



Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ





        
Με αστείρευτο κέφι και εξερευνητική διάθεση πραγματοποιήθηκε από τις 15 ως τις 17 Απριλίου 2016, στην Αθήνα,  η τριήμερη εκδρομή των μαθητών της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας που συμμετείχαν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία, δημιουργικότητα, δράση».
Την πρώτη μέρα, επισκεφτήκαμε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου ξεναγηθήκαμε στην έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών από όλο τον κόσμο και μείναμε άφωνοι παρακολουθώντας τη διαδραστική προβολή της Αγίας Σοφίας, στο θέατρο εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος.
Την επόμενη μέρα, ακονίσαμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες σε μια ποικιλία γλωσσικών παιχνιδιών στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Γλωσσοpolis με επίκεντρο την ελληνική γλώσσα, το οποίο παρακολουθήσαμε στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής και έπειτα, ξεναγηθήκαμε στην καρδιά του κτηρίου, το σπουδαστήριο με τις ατελείωτες σειρές των βιβλιοθηκών και τα γραφεία των σπουδαστών.
Κατά το μεσημεράκι,  μεταφερθήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη φιλόξενη αυλή του παγοδρομίου. Εκεί εκτός από το πνεύμα, ικανοποιήσαμε και το σώμα, απολαμβάνοντας στη σκιά τις πίτσες μας. Έπειτα, ξεναγηθήκαμε στις υπέροχες αίθουσες του Μεγάρου  και περπατήσαμε στις μαγευτικές σκηνές και τα παρασκήνια νιώθοντας  κάτι από τη μαγεία των παραστάσεων. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε την υπέροχη σε όλα (σκηνικά, κοστούμια, μουσική, ηθοποιία, οπτικά και ηχητικά εφέ), θεατρική παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» . Στο τέλος της, κάποιοι υπομονετικοί μαθητές μας μίλησαν και με τους ηθοποιούς. Η μέρα μας ολοκληρώθηκε με τη  βόλτα μας από το Μέγαρο Μουσικής προς το Σύνταγμα που περιέλαβε στάσεις στο Πολεμικό Μουσείο, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο.
Η τρίτη μέρα  είχε περιηγητικό χαρακτήρα. Ταξιδέψαμε σε άλλες εποχές, περπατώντας στα σοκάκια της Πλάκας  και στα Αναφιώτικα και επισκεπτόμενοι το Φανάρι του Διογένους, τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τον Πύργο των Αέρηδων, το Χαμάμ των Αέρηδων, το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, τον Άγιο Ελισσαίο κ.ά. Ένα πανηγυρικό γεύμα σε διάσημο ψητοπωλείο του Θησείου έκλεισε τη μέρα και την εκδρομή μας.
Το ξενοδοχείο μας ήταν υπέροχο, το φαγητό πολύ καλό και τα μέλη της Φιλαναγνωσίας ζωηρά, ενθουσιώδη και ενίοτε θορυβώδη, πέρασαν αξέχαστες στιγμές που τις αποτύπωσαν στις άπειρες φωτογραφίες που τράβηξαν. Μπράβο, παιδιά!  
Ευχαριστούμε πολύ την φιλόλογο και αγαπητή φίλη, κυρία Εύη Μαλιώτη που μας προετοίμασε τις διαδρομές στην Αθήνα και μας βοήθησε άοκνα σε όλες τις δραστηριότητες καθώς  και τον Διευθυντή του Γυμνασίου μας, κύριο Γιάννη Δρόσο που στήριξε όλη την προσπάθειά μας και μας συνόδευσε σε αρκετές δραστηριότητες.

 Αφήνουμε τελευταίο το μήνυμά μας: μπορούμε να περνάμε πολύ όμορφα σε καθαρά εκπαιδευτικές εκδρομές με άξονα τη γνώση και όχι τη νυχτερινή ζωή,  τα ψώνια στα εμπορικά κέντρα και τα άλλα συναφή...

 Υπεύθυνες του πολιτιστικού προγράμματος ήταν  οι φιλόλογοι Ελένη Αρκουλή και Χρυσούλα Κοσμά.