Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΤΙΚΕΝΣ, Όλιβερ Τουίστ

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ από τον μαθητή του Β2 Θοδωρή Κουτσορίζο


«Το βιβλίο του Καρόλου Ντίκενς μας μιλάει για ένα ορφανό παιδί που γεννιέται σε ένα πτωχοκομείο κάπου στην Αγγλία. Διαβάζοντάς το γνωρίζουμε  την μετέπειτα ζωή του, τα βάσανά του και τέλος την χαρά που εισέβαλε στην ζωή του με έναν κύριο. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε!  
 
Η υπόθεση με λίγα λόγια:
         

Το βιβλίο ξεκινάει με την γέννηση του μικρού Όλιβερ σε ένα πτωχοκομείο, όπου θα περάσει τα 9 πρώτα χρόνια της ζωής του με βασανιστικό τρόπο. Ύστερα "διορίζεται" στον νεκροθάφτη του χωριού ως παραγιός ως την ημέρα που θα το σκάσει γιατί τον κακομεταχειριζόταν. Μετά από πολλά βάσανα φτάνει λίγο έξω από το Λονδίνο, όπου συναντάει ένα μαγκόπαιδο που του λέει να τον φιλοξενήσει το βράδυ στο σπίτι ενός γέρου κυρίου που αγαπάει τα παιδιά . Με λίγα λόγια, ο Όλιβερ θα μείνει για αρκετό καιρό στο σπίτι του Εβραίου που ήταν κατεργάρης και τον μυεί στα μυστικά του υποκόσμου με έναν μάλλον διασκεδαστικό τρόπο που ο Όλιβερ το θεωρούσε παιχνίδι. Κάποια στιγμή έπρεπε και ο Όλιβερ να πάει να κλέψει δείχνοντας τα άλλα παιδιά που τα είχε "μαθητευόμενους"  ο γέρος. Οι φίλοι του Όλιβερ έκλεβαν και το κατάλαβε ο κόσμος αλλά αντί να πιάσουν αυτούς έπιασαν τον Όλιβερ και τον περάσανε από δικαστήριο».

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ  www.biblionet.gr

Το μυθιστόρημα του Ντίκενς "Όλιβερ Τουίστ" δεν είναι μόνο το πιο δημοφιλές έργο του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα, αλλά και ένα από τα πιο αγαπημένα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο μικρός Όλιβερ συγκινεί πάντα και η ζωή του αποτελεί ένα κοινωνικό ευαγγέλιο. Ο Κάρολος Ντίκενς έχει πλάσει ολοζώντανους ήρωες και έχει περιγράψει γνήσια ανθρώπινα πάθη. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που ο "ΌλιΒερ Τουίστ", σ' όλο τον κόσμο, γνωρίζει συνεχείς επανεκδόσεις, ενώ ως κινηματογραφικό έργο παρουσιάζεται συχνά στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου